dilluns, 5 de novembre de 2012

PRIMAVERA D'HIVERN, EL RENADIU.

Dictats de la natura (3) No som especialistes, només observadors del paisatge. Ens fixem, això sí, en els dictats de la natura. Recordeu l'entrada 'Agostejar'? http://imatgies.blogspot.com.es/2012/08/agostejar-dictats-de-la-natura.html 
Ara, a la tardor, després d'aquella sequera que mostrava arbres a punt de despullar-se a l'agost, la primavera d'hivern pren tot el seu sentit en reverdir molts arbres de bell nou. Alguns, desorientats pels canvis, floreixen i prometen gelar-se abans de donar fruit. 
A Vistabella, després de la sega, les pluges ajuden a verdejar el Pla. Novament, el blat o l'ordi mouen, efímers, abans del fred. En diuen, preciós el mot, el renadiu. Al terme d'Atzeneta, després de la llarga sequera va aplegar alguna ploguda, i molts arbres que havien pres a l'estiu la determinació d'avançar la dormida tardorenca, en saber el sentit de la primavera, tot i que siga d'hivern, han decidit fer el seu renadiu. 
Us mostrem alguns exemples de comportament tardoral habitual i d'altres, més aviat primaverals.
Ferran Guardiola ens ha enviat aquesta foto del barranc de la Valltorta (21-11-2012) i unes notes sobre l'arborcer del mestre Joan Pelllicer.

"L'arbocer és l'arbre més llustrós i pintoresc de la nostra flora. A la tardor, frondós i florit i enjoiat amb la dolça i polícroma càrrega dels seus esfèrics fruits, és l'arlequí dels nostres barrancs i aiguavessants frescs i càlids. Se'l considera una relíquia vivent d'èpoque remotes quan encara no estaven formats els nostres litorals actuals i a les nostres muntanyes feia un clima quasi tropical." (J Pellicer)

Al nostre insitut, els codonys, fruits saborosos i tardorals de Josep Carner, han decidit acompanyar-se de noves flors. (5-11-2012) 
Normalitat tardoral. La figuera grogueja mentre la servera, sufocadeta pels ulls que l'envolten, s'enrogeix abans de perdre el fullam (4-11)

No es tractaria de quelcom estrany si no fóra perquè a l'agost aquest roure vestia de tardor (3-11)

http://imatgies.blogspot.com.es/2012/08/agostejar-dictats-de-la-natura.html (a l'agost)
Nouer a 4-11-2012, vestit després d'haver perdut la fulla.

Perera que hauria de florir al febrer (4-11-2012)

Potser la normalitat tardorenca de primeries de novembre, els xops grocs. (3-11-2012)

Groguegen els xops i en uns dies els roures es despullaran i deixaran només l'abric dels pins.2 comentaris:

  1. Una vegada més un bon regal. La bellesa no ens abandona. Tant de bo tampoc nosaltres no l'abandonem, i que n'allarguem la vida dins la societat que ens toca patir. Quanta gent la necessita.
    Gràcies, mestre.

    ResponElimina
  2. La natura és preciosa i com tu ho contes, ho expliques, ho fotgrafies i a més observes tant,...
    ens ho fas gaudir de veritat. Gràcies

    ResponElimina