divendres, 1 de març de 2013

SARMALE (Romania) - Mihaela-Elena


 
Sarmale és un plat típic de Romania i consisteix en un plat  de carn picada i arròs enrotllat amb fulles de col.

Per a elaborar aqust plat s'utilitzen aquests ingredients:

- Una col gran
- 1 kg de carn picada: pot ser una mescla, carn de porc i carn de vaca
- 4 cebes grans
- 2 grapats d'arròs rodó
- Pebre
- Sal
- Aigua
- Un pot de 500 g de tomaca

Elaboració:


En una olla gran es posa aigua a bullir, després es tira la col sencera, amb la part dura llevada (el centre de la col). Quan s'estova una mica, es treu i se separen les fulles, una per una, les fulles han de ser prou toves per poder ser doblegades i enrotllades. Les fulles de col del mig que no es poden separar bé o que no serveixen es reserven i es piquen per col·locar a la base de l'olla, com una manta, sobre la qual s'ordenaran radialment les sarmale més endavant.Les cebes es piquen, no gaire petites, a dauets, i es sofregeixen en una mica d'oli, a foc lent, fins que agafen un color transparent.


Després, s'afegeixen els dos grapats d'arròs i es deixen a refredar una mica amb la ceba. S'aparta i quan es refreda afegim la carn, el pot de tomaca i es posa sal i pebre al gust.


Els sarmale es col·loquen radialment sobre la manta de col que ja havíem posat a l'olla, en capes.


Quan s'acaben, s'aboca la tomaca natural barrejada amb aigua fins a cobrir-la i acabant de cobrir amb una capa de fulles de col tallades.


Es posen a coure a foc molt lent, durant dues hores.
Bon profit!


1 comentari:

  1. Cal afegir una dada molt important. La col, que normalment es prepara a casa, és una col fermentada que es fica en un bidó amb aigua i sal i es deixa reposar setmanes fins fer-se la col agra.

    ResponElimina