dimarts, 5 d’abril de 2016

LITERATURA RUSSA DEL XIX I CINEMA. Paula Fernández i Hakima Zaitouni


En la història de la literatura universal destaquen els narradors russos del s.XIX. En aquesta entrada us mostrem algunes adaptacions cinematogràfiques que se n'han fet.


Anton Txékhov (1860-1904) 
 
Fou un dels principals dramaturgs i narradors de Rússia. La seua carrera com a dramaturg va donar com a resultat quatre obres clàssiques del teatre, mentre que els seus millors contes són molt estimats per escriptors i crítics. Va practicar la medicina durant gran part de la seua carrera literària:"L medicina es la meua legítima esposa", va dir ,"i la lituratura la meua amant".
Tolstoi admirava els contes d txékhov. Al principi, Txékhov escrivia històries només per diners, però a mesura que la seua ambició artística va anar creixent, va fer innovacions formals que han influït en l'evolució del conte modern.August (1995) 
 Anthony Hopkins
 

Adaptació de "L'oncle Vania", obra teatral de Chejov. 1896, Nord de Gal·les. L'afable vida de Leuan Davis i la seva neboda Sian es veu alterada per l'arribada del pare de la jove, el professor Alexander Blathwaaite, i d'Helen, el seu jove i atractiva esposa, sobretot quan els fan saber que pensen quedar-se definitivament. La bellesa d'Helen trastornarà no només a Leuan, sinó també al doctor Michael Lloyd, un amic de la família.Vanya on 42nd Street (1994)
Louis Malle

Un grup d'actors assaja "L'Oncle Vania", drama d'Anton P. Chejov. En una casa de camp una família es reuneix amb els seus amics entorn del professor Alexander Serebryakov, un home vanidoso i envanit que des de fa anys assegura que està escrivint la seva obra mestra. Els personatges principals són: Yelena, la seva segona i jove esposa; Sonya, filla del seu primer matrimoni; l'àvia de Sonia i sogra del professor, i l'oncle Vania, que cada vegada suporta pitjor l'actitud de superioritat del seu cunyat. El text original i les relacions entre els intèrprets s'embullaran inevitablement conforme avancen els assajos.


 
Three Sisters (1970)
Laurence Olivier, John Sichel 
En una petita ciutat russa, els orfes Prozoroff somien amb tornar a la seva llar a Moscou. Mentrestant viuen entre matrimonis infeliços, amants militars furtius i treballs solitaris. Quan Andrei es casa amb una noia de províncies anomenada Natasha i aquesta pren el control familiar, el refugi privat de les germanes arriba a la destrucció.

Fiódor Dostoievski (1821-1881)
Fou un dels escriptors més grans de laliteratura russa. Màxim representat de la novel.la d'idees, a les seues obres apareixen evidents trets de modernitat, sobretot en el tractament del detall i de la quotidianitat.

   
 
Hakuchi (The Idiot) (1951) Akira Kurosawa

Adaptació de la novel·la homònima de Dostoievski. Kameda, condemnat a mort per crims de guerra, a l'últim moment se salva de ser afusellat. La commoció li provoca durant cert temps forts atacs epilèptics; però, al mateix temps, es produeix en ell una profunda transformació que alguns consideren "idiotez", però que no és més que senzillesa, bondat i una gran capacitat d'estimar. En un viatge a Hokkaido coneix a la jove Taeko. Quan Akama, el seu enamorat, descobreix que ella vol en realitat a Kameda, no podrà dominar els seus instints assassins.


The brothers Karamazov (1958)
 Richard Brooks
 
Ryevsk, Rússia, 1870. Hi ha moltes tensions a la família Karamazov. El pare és un tirà domèstic i un llibertí, els tres fills del qual tenen caràcters ben diferents. Un d'ells s'enamora de Grouchenka, mestra del seu pare...
Adaptació de l'obra de Dostoïevski.
Les relacions complexes de Fiodor amb els seus quatre fills són l'ocasió d'explorar algunes dels components de la societat russa de finals del segle XIX.


Nikolai Gógol (1809-1852)


Va se un escriptor, dramaturg i poeta ucraïnès en llengua russa. Els seus treballs més importants són la novel.la o,com ell mateix ho descrivia, el poema èpic en prosa sobre l'heroi ucraïnès Tarás Bulba (1835).


 Shinel (The Overcoat (1920) 
Aleksei Batalov

 La història d'un humil funcionari copista petersburgués que un matí sent burxades de fred en l'esquena i constata que el seu capot té diversos forats. Es dirigeix a Petróvich, el seu sastre, però est li diu que el seu abric està tan apedaçat que no es pot reparar; ha de fer-se un de nou. Així comencen les penalitats d'aquest humil i humiliat funcionari, anomenat Akaki Akakievich –fins al nom és ridícul–, que comença a estalviar per comprar-se un de nou. Després de moltes privacions, aconsegueix pagar el nou. El dia que ho estrena el personatge és reconegut pels seus col·legues en el treball i fins a ho conviden a una festa. En el camí de retorn a casa, uns desconeguts li roben l'abric. Akaki intentarà recuperar-ho acudint a "cert personatge important", que desoirà la seva desesperació.
 

Taras Bulba (1962)
J. Lee Thompson
Aventures Segle XVI.

Durant segles, diversos pobles van lluitar per aconseguir l'hegemonia sobre Ucraïna. Al segle XVI, són els turcs i els polonesos els qui s'enfronten pel domini de la regió. Finalment, són els segons els que aconsegueixen la victòria gràcies a l'ajuda prestada pels cosacos de Tares Bulba. El cap dels polonesos convida als seus aliats a brindar per la victòria, però les seves agasajos són menyspreats per Tares Bulba, un home amant de la llibertat i incapaç de sotmetre's a ningú.
Lev Tolstoi (1828-1910)

Fou un escriptor rus, un dels grans novel·listes clàssics de tots els temps, especialment distingit per obres com ara Guerra i pau i Anna Karènina. Per llur ambició, alè i descripció de la vida a Rússia, tots dos llibres s'inclouen entre els màxims exponents del realisme.War and peace (1956) 
King Vidor

Adaptació de la novel·la homònima de Leo Tolstoi. En 1805, Napoleó prepara la invasió de Rússia. Pierre Bezukhov (Henry Fonda), fill natural d'un noble, és un intel·lectual pacifista i ociós. Quan esclata la guerra, es manté al marge de la contesa i freqüenta la casa dels seus amics els Rostov, una acollidora família aristocràtica, en la qual brilla pel seu encant i generositat Natasha (Audrey Hepburn).


The Last Station (2009) 
Michael Hoffman 

 Drama històric i biogràfic sobre el llegendari escriptor rus León Tolstói (Christopher Plummer), la seva dona Sofya (Helen Mirren) i sobre Valentin Bulgakov (James McAvoy), el seu deixeble més avantatjat. El film il·lustra a més la batalla espiritual que va haver de lliurar el novel·lista per conciliar la fama i el compromís amb una vida extraordinàriament austera.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada